A vasnak fontos szerepe van a klorofill és fehérje szintézisben, enzimalkotó, főleg a légzést és az anyagcserét szabályozza. Nehezen mozog a növényben, nehezen mobilizálódik. Hiánya leggyakrabban a szőlő és gyümölcskultúrákban fordul elő. Relatív vashiány léphet fel tömörödött, levegőtlen, lúgos vagy hűvös talajon, először az érköz, később az erek is fehérek, a levelek élénksárgák lesznek (sárgalevelűség). Hűvös, nedves idő-ben fokozottan jelentkezik a tünet. Felvételét a kalcium-ionok gátolják.
EK-műtrágya
Kelátképző: EDDHSA
Felhasználási javaslat:
Szőlő: 3-5 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,2 %
Alma: 3-5 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,2 %
Csonthéjasok: 4-5 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,2 %
Bogyósok: 3 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,2 %
Paprika, paradicsom: 3-4 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,2 %
Szamóca: 3-4 l/ha/alkalom, Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,15 %
Dísznövények: Maximális koncentráció tápoldatozásnál: 0,15 %
A kezeléseket a tápanyaghiány mértékének megfelelően 2-6 alkalommal ismételni lehet a tenyészidőszak folyamán.
Felhasználási javaslat: 3-5 liter/ha
Összetétel:
Fe: 4 %