Barion Pixel
Több mint 15 éve az Önök szolgálatában!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Cefre és mustfokoló hőmérős

4990Ft

Hőmérős must és cefrefokoló
Amennyiben nem 20 C0, akkor a hőmérő segíti bemérni a hőfokot és táblázat alapján tudja megállapítani a mért must és cefre fokot. A fajsúlyozás 20 C0 fokon történt! A folyadékot üveg vagy műanyag átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz szeszfokolót óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A fokoló hiteles mérésre nem alkalmas!

Mustfokolás: A must legjellemzőbb értékmérője a cukortartalom, azaz a mustfok, amely végül is az egész évi munka egyik eredménye. A must cukortartalmát mustfokolóval állapítjuk meg. A mustfokoló hőmérővel valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csak erjedésmentes, tiszta mustban mér pontosan. A tiszta mustot félliteres üvegbe vagy átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képződő habot a henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk, szárazra töröljük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál leolvassuk a mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelő hőmérsékleti korrekció után kapjuk meg. 20 °C-n pontosan egyezik a látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb musthoz 2°C 0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont
2°C 0,1 mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány dekagramm cukor van.

Cefre: általában így neveznek minden többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van szőlő-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének nevezik.A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcsökből készült cefrefolyadékok cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható szeszhozama minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök, pl. őszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V, barack, körte szeszhozama kb.4% V/V, szilva, alma, vegyes gyümölcs várható szeszhozama: kb.4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6% V/V, szőlő 9-10 % V/V. Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek.

Mérési sorrend: A folyadék hőmérsékletét beállítjuk 20 º C- ra, majd megfelelő alakú üvegedénybe töltjük. A folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától, legalább 2 cm-el legyen hosszabb. A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen,
a mérő nyugalmi állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedő vonal a helyes érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk le.

Elfogyott

Miért érdemes nálunk vásárolnia?

Segítőkész csapat

Munkatársaink minden felmerülő kérdésére türelemmel, kimagasló szakmai tudásukat bevetve válaszolnak.

megfelelő árazás

Üzletünkben, és webshopunkban törekedtünk arra, hogy a legjobb ár - érték arányt kínáljuk.

gyors szállítás

A termék megrendelése után a lehető leggyorsabb módon útnak indítjuk a csomagját.

További termékeink

0
    0
    Kosár
      KUPON BEVÁLTÁSA