Barion Pixel
Több mint 15 éve az Önök szolgálatában!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

A vetőmagok útja az ehető zöldségekig

Ha saját zöldségeket szeretnénk nevelni természetesen nem csak palántákat vásárolhatunk, mi magunk is nekiláthatunk vetőmagok ültetésével és nevelésével. Sokszor a kezdő kertészek számára ez ijesztő feladatnak tűnhet, azonban pár fontos szabály betartásával ízletes és egészséges zöldségeket nevelhetünk saját otthonunkban, kertünkben is.

A vetőmagok ültetési ideje is számít

A vetőmagok vetésének ideje természetesen zöldségfajtánként eltérő. Elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mikor szeretnénk a kertbe, földbe vagy akár melegházba kiültetni a növényeket. A hidegtűrő fajokat általában március-április, a meleg kedvelőket április-május környékén kell kiültetnünk, de vannak olyan típusú zöldségek, amik csak júniusban kerülhetnek a végső helyükre. 

A vetőmagok, palánták kiültetését megelőzi a szoktatás, ami nagyjából 1 hetet vesz igénybe. Ekkor a palántákat még az eredeti edényükben, minden nap pár órára kitesszük a szabadba, hogy megszokják a hűvösebb levegőt, a több fényt, és ezáltal erősödhessenek. Ilyenkor fontos, hogy kerüljük el a szeles és tűző napos helyeket.

Maga a palánta nevelése szintén fajtától függően 6-8 hét. Ekkor erősödnek meg a kicsírázott vetőmagok, valamint leveleket hoznak, növekednek. A csíráztatás ideje hasonlóképpen eltérő, körülbelül 5-20 napra tehető.

Ha már tudjuk, mikor kell ültetnünk, akkor a  következő lépés a megfelelő méretű ültetőedény és a tökéletes minőségű virágföld kiválasztása. Ültetőedények tekintetében igen nagy a választék. Sokan a feleslegessé vált tejfölös és joghurtos poharakat, kedvelik, de használhatunk tavalyi cserepeket is.

Mire lesz szükségünk a vetőmagok ületéséhez?

Az átültetést rosszul viselő, és nagyobb magszemű fajták esetében érdemes tőzegcserepet vagy préselt tőzegtablettát választanunk, hogy később ne kelljen bolygatnunk a gyökereket, amivel elkerülhetjük az esetleges sérüléseket. Ezeknél egy dologra nagyon fontos odafigyelni: jóval hamarabb kiszáradhatnak, mint a műanyag edények.

Az edényeket töltsük fel 6-10 cm magasságban földdel és alaposan nedvesítsük át. Ezt követően fontos, hogy a magok kerüljenek a tetejére. Ezekre egy újabb réteg ültető közeg kerül. Azt, hogy végül milyen mélyre kerüljenek azt a magok mérete határozza majd meg. Ökölszabály szerint a magok átmérőjének duplája legyen az őket fedő föld vastagsága, hacsak nem ír elő mást a vetőmag gyártója a tasakon. Ha minden a helyén, kézi permetezővel jól nedvesítsük meg a felső földréteget is.

Az elvetett vetőmagok számára a csírázás alatt fontos a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása. A tasakokon feltűntetett csírázási hőmérsékletet igyekezzünk folyamatosan, egyenletesen biztosítani, ehhez tehetjük őket a radiátor közelébe, de ne tegyük rá. Mindig tartsuk nedvesen az ültetőközeget, de ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, ha el akarjuk kerülni a gombafertőzéseket. Ha öntöznünk szükséges, érdemes az edényeket alulról feláztatni, vagy a föld felső rétegét bespriccelni.

Fényre csak azt követően lesz szükség, ha kibújtak a föld alól és megjelentek a sziklevelek. Ekkor a hőmérséklet és a páratartalom csökkenthető, a szobai palántázó fedelétől el is búcsúzhatunk. A palánták tápanyag utánpótlását az első igazi levelek megjelenése után kell megkezdenünk. Használjunk kimondottan palántázáshoz összeállított folyékony tápoldatot és mindig tartsuk be az előírásokat, mert a növények ilyenkor nagyon érzékenyek a túladagolásra.
Paradicsom, paprika, uborka, fűszerek, különleges gyümölcsök és rengeteg finomság kizárólag kiemelkedő minőséget kínáló gyártóktól. Prémium vetőmagok a ZöldKerttől, hogy akár már jövőre a saját zöldségeid fogyaszdhasd!

További bejegyzéseink

A növényvédőszer webáruház, amit mindig is kerestél!

Egy növényvédőszer webáruház számos előnyt kínál a hagyományos, fizikai boltokkal szemben, különösen szakmai szempontból. Az online platformok szélesebb választékot, könnyebb hozzáférést és hatékonyabb információáramlást biztosítanak, amelyek mind hozzájárulnak a hatékonyabb és fenntarthatóbb növényvédelemhez. Íme néhány kulcsfontosságú érv, hogy miért kitűnő

Elolvasom »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - 0Ft
0
    0
    Kosár
      KUPON BEVÁLTÁSA